top of page

Träning 12: kontring - Utspark

Reflektion för ledare

Ibland är det bra att lägga fokus i träningen på utsparkar, ex i en kontring är det viktiga är att göra det snabbt. Men generellt gäller att utsparkar tränas bäst lite men ofta. Försök att få in vanan att träna på utsparkar lite varje vecka (9v9 och uppåt).


Utsparkar är svårt att börja träna på därför att träningen blir sämre och tråkigare ju sämre du sparkar (bollar sprids - tar mer dit att hämta - bygger lätt frustration). Förbered spelarna mentalt på att tålamod är nyckel och att det är en process som tar många år att förfina. Fira små segrar längs vägen, och sök efter tecken att träningen blir roligare när framgång sker för att ytterligare öka motivationen.


Nivå- och åldersanpassning


5v5 / 7v7: I dessa åldrar får inte utsparkar göras i match, men det är ett väldigt bra och utmanande koordinativt moment att träna på. Hitta gärna roliga prickskytteövningar där spelarna för träna på utsparkar i enkel form.


9v9 / 11v11: En kontring behöver gå snabbt för att vara effektiv. Att tänka går långsamt, så använd gärna en ett inspirerande ledarskap när ni tränar på detta.


Senior: Träningen bör utgå från lagets arbetssätt i kontringsfasen. Var vill laget helst kontra, vilka attraktiva ytor söks och vilka spelare är där? Vad är signaler för att vi ska gå till kontring.


Spelarmotivering: Varför träna på att kontra med utspark?


Långa uppspel är ett väldigt bra anfallsvapen om det finns starka sändare och mottagare. En målvakt som behärskar långa uppspel adderar en dimension till spelet och ett hot som försvårar för motståndare.


Hur tränar spelarna på kontring med utspark? (instruktionspunkter)

  • Hastighet - Förkorta tiden mellan att du fångar bollen och att du sparkar. Om det känns stressat går det för fort, men pusha gärna gränserna för hur mycket tid du behöver för att samla och förbereda kroppen i en utspark.

  • Sidospark - Genom att träffa bollen högre upp från marken kan du sparka mer framåt och mindre uppåt. Detta är ett mycket svårt tekniskt moment och ställer krav på rörlighet och koordination. Men det skadar inte att börja träna även om bollar sprids i början.

Träningsplanering (55 min):


10 min "Målvaktsuppvärmning"

Använd i första hand hel- och halvvolleyskott, öka ytan efterhand.

10 min "Ett steg i taget" - se Tema 3: målvaktens anfallsspel

15 min "Målvaktsmatch"

Lägg till anvisning för att uppmuntra utsparkar och att de ska ske snabbt! Så fort boll fångas ska kroppen förberedas för att kunna sparka tillbaka den!

20 min "Kontringskeeper" - se Tema 3: målvaktens anfallsspel

Öka avståndet och lägg till tillslagsbegränsning för löpande forward så att utspark är bästa alternativet.

Variant: Löpande forward måste/uppmuntras att göra mål i luften (nick, volley eller mottag-volley).


Lycka till!

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page