Teman för målvaktsträning
Här hittar du översikt över teman i målvaktsträningen med instruktionspunkter, ledartips och övningsval. Under året fylls sidan på med övningar och tips att använda i träningen. Dessa teman täcker större områden i målvaktsspelet. För mer specifik planering, se träningsplanering.
Tema 4: Samarbete med laget
Fotboll är ett lagspel, och målvakten bör vara en lagdel tätt sammankopplad med övriga. Samarbete på fotbollsplanen sker genom position och kommunikation. Samarbetet sker främst med närmaste lagdelar, vilket i målvaktens fall innebär samarbete med backlinjen.
Instruktionspunkter - Position
Håll avståndet till backar
I såväl anfalls- som försvarsspel är avståndet mellan målvakt och närmaste backar avgörande. För kort avstånd försämrar spelbarhet och täckning, för långt avstånd gör målvakten irrelevant och ger motståndare spelyta.
Prioritering för MV och backar
Vid skottläge gäller att målvakt räddar skott, utespelare täcker passningar. Därifrån pressar utespelare för att försvåra skottet, utan att släppa sin täckningsuppgift.
Arbeta framåt mot bollen
Försvarsaktioner oavsett position görs bäst med rörelse i anfallsriktning. Målvakt täcker ytan mellan sig och backlinje, backlinje täcker yta fram till mittfält etc. Rätt positioner underlättar beredskap med kroppställning.
Instruktionspunkter - Kommunikation
Få, korta ord
I spelet finns inte tid till långa utläggningar. Försök att ta bort alla onödiga ord på planen. Kom överens med medspelare om korta signaler som är lätta att uppfatta, och bestäm tillsammans vad de betyder.
Undvik upprepningar
Det är lätt att i sitt engagemang upprepa sig: "Höger, höger, höger!" Upprepning minskar tydlighet, kan vara stressande för medspelare, och visar på osäkerhet för motståndare. Istället, ge EN tydlig signal och ge tid att höra, processa och utföra.
Positiv feedback
Direkt efter situationer är det bra att kort synka upp med medspelare. Viktigast är positiv feedback. Observationer, påminnelser och stöttande ord är också användbara. Konstruktiv feedback är oftast bäst att vänta med till längre avbrott.
Ledartips
Samarbete som färdighet
Ibland, låt samarbete genom kommunikation och/eller position vara fokus på träning. Då behöver du som tränare blunda för vad som händer med bollen och bara titta och ge feedback på samarbetet.
Fokus på GÖR, inte ÄR
Sociala roller känns ibland svåra att förändra. Var konkret i tips och feedback genom att visa och prata om vad som görs och kan göras, inte hur någon är eller inte är.
Sänk tempot
När ni börjar träna på att prata på planen, gör det i mycket lågt tempo. Vartefter spelarna klarar av att prata och spela samtidigt, höj tempot stegvis.
Övningar
Samarbete sker kontinuerligt i matchspel och andra spelövningar. Smålagsspel är bra för att träna på samarbete när bollen är nära, medan stort spel ger möjlighet till att och göra styra större rörelser såsom uppflyttningar och överflyttningar.
Här är en ny övning som mer isolerat tränar på kommunikation och samarbete.
Övning: 2 mot 2 mot 100
2 mot 2 mot 100 är en matchsituation med 2 anfallare mor back+målvakt i en kontring. Övningen isolerar samarbete med närmaste spelaren. Rotera positioner mellan anfall.
Övningen börjar i lågt tempo där alla utom målvakt begränsas i hastighet för att ge målvakten tid att prata med medspelaren. Successivt höjs hastigheten mellan anfall. Börja ex på 20%: gåfotboll, stegra till 40%: långsam jogg, till 60% snabb jogg osv. Hastigheten är inte bara en maxhastighet utan också en minhastighet - vid 100% måste anfallsspelare ha högsta möjliga fart.
Tema 3: Målvaktens anfallsspel
Målvaktens anfallsspel kan delas in under två av spelets skeden - speluppbyggnad och kontring. I speluppbyggnad (samlade motståndare) använder målvakten främst fötterna och är lagets centrala utgångspunkt. I kontring (direkt efter bollvinst) använder målvakten främst händerna och startar många kontringar genom utrull, utkast och utspark.
Instruktionspunkter - Speluppbyggnad
Vrid kroppen mot planen
En målvakt spelar med en 180 graders vinkel mot planen då boll och spelare alltid är framåt. Genom att vrida upp kroppen mot planen ser målvakten mer, och är snabbare på att ex vända spelet.
Gör dig spelbar
Spelbarhet är en av anfallsspelets grundförutsättningar. God spelbarhet är att vara passningsbar på en plats och på ett sätt så något bra kan göras med bollen. God vana är att kommunicera var en vill ha bollen ("Höger fot").
Informera och styr
Målvaktens kommunikation stärker laget. Information är ex vem som är spelbar eller varifrån hot kommer, styrning är direktiv såsom "flytta upp". Styrning ska bara ske till icke-bollhållare.
Instruktionspunkter - Kontring
Rulla: släpp bollen nära marken
Medspelarna har lättast att hantera en boll som inte studsar. Benen rör sig som ett utfallssteg framåt, kraft kommer från att vrida kroppen som vid en forehand i tennis.
Utkast: Kasta framåt, nedåt
Vid utkast är målsättningen att bollen ska vara så lätt som möjligt för medspelaren att hantera. Tekniken är som vid rull, men släpp bollen högre upp. Ju längre bort medspelaren är, desto högre upp släpps bollen och med rakare riktning (ej uppåt).
Utspark: Visualisera bollbanan
Att visualisera innebär att föreställa sig något. Vid träning av utsparkar, uppmuntra gärna till att målvakten "ser tänkta bollbanan framför sig" och intuituivt korrigerar vartefter. God vana är att släppa bollen med motsatt hand (Höger got = släpp med vänster hand)
Ledartips
Rättvända målvakter
Målvakter spelar aldrig felvända. I passningsorienterade övningar, placera gärna målvakter så att de får arbeta med 180 graders spelvinkel
Starta bollen vid sidan
Speluppbyggnad tränas bäst under matchspel. Starta gärna spelet genom att spela bollen till målvakt från sidan. Då behöver målvakt göra sig spelbar och hanterar ett matchlikt hemspel.
Utspark: lite men ofta
De flesta målvakter får ytterst sällan träna på utsparkar, men förväntas ändå klara av det på match. Möjliggör för era målvakter att träna lite men ofta på utsparkar - det tar lång tid att blir bra.
Övningar
Speluppbyggnad tränas bäst med laget i olika typer av matchspel eller andra spelövningar.
Använd gärna rundpingis och målvaktsmatch till att rulla och kasta. Istället för att skjuta mål på motståndaren måste man rulla/kasta. Det gynnar att rädda med händerna, och precisionen är ofta bättre än med fötterna vilket är bra för att träna på att skjuta ifrån.
Här är några nya övningar som fokuserar på att kontra:
Övning: Kontringskeeper
Kontringskeeper är en övning för att träna på att rulla och kasta ut bollen för att kontra. Utmaningen är att i samarbete med medspelare kontra i högsta hastighet. Det innebär att spelaren helst inte ska behöva bromsa in. Gör övningen åt båda hållen.
Variant: I ritningen turas spelarna om som målvakter och anfallsspelare, men övningen går lika bra att göra där målvakterna står kvar och utespelarna roterar på övriga positioner.
Övning: Ett steg i taget
Ett steg i taget är en övning för att träna bollkontroll vid utsparkar. Målvakterna jobbar i par och börjar på ett avstånd av några meter. De ska skjuta utsparkar till varandra. Varje gång de lyckas (kamrat fångar utan att bollen nuddar marken) tar båda spelarna ett steg bakåt. Varje gång de misslyckas (bollen nuddar marken) tar båda spelarna ett steg framåt. Mottagare får röra på sig för att fånga. Paren kan tävla mot varandra, men försöker framförallt slå eget i rekord i att komma så långt ifrån varandra som möjligt.
Tema 2: Förhindra avslut
Att förhindra avslut innebär att vinna eller rensa bollen innan motståndare hinner skjuta. Det kan vara att rusa ut och bryta ett instick eller inspel, att fånga eller boxa bort ett inlägg eller att vid friläge bryta en dribbling. I kontrast till att rädda avslut som handlar mycket om reaktion, intuition och instinkt, är skedet förhindra avslut fokuserat kring proaktion, intellekt och logik. Detta är mycket svårt att applicera i hetluften, varför erfarenhet gör en extra stor skillnad i dessa moment.
Instruktionspunkter
Redo att springa utåt
De flesta mål görs från mitten av straffområdet. Träna på att, när det inte är skottläge, vara redo att springa mot den centrala ytan bakom backlinjen. Om bollen är långt ut på sidan bör målvakt stå i mitten vänd framåt.
Attackera bollen
Träna på att kasta sig framåt för att bryta drybblingar och passningar. Tekniken är likt att rädda avslut (sök med händerna, landa på sidan) men sker i andra riktningar.
Tid att bedöma inlägg
Inlägg är målvaktens kanske svåraste moment. Ett vanligt misstag är att instinktivt rusa direkt. Bättre är oftast att vänta, ge sig tid att titta på bollbanan och sedan springa mot bollen.
Ledartips
Börja långsamt
Att förhindra avslut kräver mycket tänka i början, vilket går långsamt jämfört med att agera på instinkt. Vare sig ni tränar på att attackera bollen eller fånga inlägg är det bra att börja väldigt långsamt om momentet är nytt - attackera först en boll som ligger still, sedan en som rör sig etc
Använd motståndare
Även om farten i början är låg är det väldigt bra om där finns en matchlik omgivning. Ett vanligt misstag är att träna inlägg med tomt straffområde, vilket är något helt annat än fotbollsmatchen. Istället, använd motståndare som stegras i aktivitet (stilla spelare > får ta ett steg > två steg och hoppa osv).
Samma förberedelse
En målvakt kan inte veta om en motståndare spelar bollen längs marken (inspel) eller i luften (inlägg). Förberedelsen är alltså lika: vara redo att springa utåt. Även om en träning fokuserar på inlägg och höga bollar, variera höjden ibland så målvakterna behöver förbereda sig matchlikt.
Övningar
Flera av basövningarna kan anpassas för att träna på att förhindra avslut:
Rundpingis kan köras med tillägget att anfallande målvakt måste driva framför en mittlinje innan denne får skjuta. Det innebär att försvarande målvakt kan komma fram och försöka bryta bollen innan anfallare hinner skjuta.
Målvaktsmatch anpassas så att varje boll startas på något av följande sätt:
-
inlägg (i luften)
-
inspel (50/50-boll längs marken mellan forward och målvakt)
-
passning till forward för friläge
Matchspel är fortsatt väldigt viktigt. Perfekt att starta spelet med inlägg från sidan. Det ger många repetitioner som är fullt matchlika, utan att störa den vanliga spelträningen.
Här är några nya övningar som fokuserar på olika moment i skedet förhindra avslut:
Övning: Attackduell
Attackduell är en övning specifikt för att börja träna på att attackera bollen (ej relevant för erfarna målvakter). Två målvakter, mitt emot varandra, har två bollar emellan sig som heter 1 och 2. Vinkeln från målvakt till boll ska vara brant framåt. På tränares signal ("ett!" eller "två!") tävlar målvakterna om den bollen genom att kasta sig. Hjälp spelarna att lända på sidan trotts att bollen är framför dem.
Stegring: En av målvakterna står på fötterna och sparkar lätt på bollen när andra tar med händer. Byt efter några repetitioner.
Övning: Djupledspassning
Djupledspassning är en övning specifikt för att träna på att attackera bollen och görs med fördel efter attackduell den första träningen. Tränare spelar en passning som målvakt bryter innan linje (variant 1) eller före anfallare (variant 2). Variera gärna vinklar på passningen. När målvakterna blivit vana kan ni också spela bollar som är 50/50 eller till anfallares fördel så att målvakterna behöver fatta beslut: ta bollen först för att förhindra avslut eller stanna för att rädda avslut.
Övning: inläggsrotation
Inläggsrotation är en övning specifikt för att träna på inlägg. Spelare eller tränare kastar/skjuter inlägg mot målvakt och minst en anfallsspelare. Målvakt fångar och kastar ut till andra kanten. Använd gärna flera mål där målvakter kan försvara eller anfalla beroende på inläggarens direktiv (ex "inlägg mot Calle" innebär att Calle försvarar och Sara anfaller).
Tema 1: Rädda avslut
Att rädda avslut är för de flesta det allra roligaste med att spela målvakt, så när vi jobbar med tema får träningarna gärna vara extra intensiva och lekfulla. Ibland behöver vi sänka tempot för att fokusera på ett moment, men sträva efter att målvakterna inte ska behöva tänka för mycket på vad de gör utan istället vara helt inne i att göra det - prestation och resultat kommer i sinom tid.
Instruktionspunkter
Titta på bollen
Att blunda när något kommer farande är en naturlig reaktion. Hjälp målvakterna att hålla ögonen öppna när bollen kommer - då är det mycket lättare att rädda!
Sök bollen med händerna
Händerna är målvaktens superkraft och är nyckeln till att ex greppa. Hjälp målvakterna vänja sig vid att använda händerna så mycket som möjligt, även när avslut går mot fötterna.
Landa på sidan
Rädsla för smärta är det vanligaste hindret för att kasta sig. Hjälp målvakterna landa på sidan (ej mage/rygg) och förklara att kroppen vänjer sig med tiden. Smärtan försvinner snabbt när man har roligt!
Ledartips
Väck instinkter
I skottögonblicket går det fort - det finns inte tid att tänka. Hjälp spelarna genom simpel kommunikation på ett engagerat sätt - lite som du pratar med en hund. Analyser kan ske efteråt.
Feedback på försök
Det är inte lätt att lyckas, och ibland är det inte lätt att försöka. Leta efter strävan åt rätt håll, såsom att söka bollen med handen, och bekräfta försöket.
Tålamod
Utveckling tar tid och sker ibland språngvis. Varje litet moment är en del av en större resa, och spelarna behöver känna att de har ditt stöd oavsett hur det går för dagen. Detta är särskilt viktigt när ni jobbar med instinkter som tar extra lång tid.
Övningar
Alla basövningar funkar utmärkt när ni tränar på att rädda avslut. Här kommer några tips kring några av övningar.
Buren är den mest intensiva övningen och perfekt för att träna på målvaktsinstinkter (det finns ingen tid att tänka) och att kasta sig lågt. Här tränas endast närspel.
Rundpingis är en favorit bland de yngsta, och är perfekt för att träna skott från lite längre avstånd. Variera den gärna med att lägga koner som spelarna måste driva utanför innan de skjuter för att träna sidledsförflyttning och vinkelskott.
Målvaktsmatch gillas starkt bland alla åldrar och är ett perfekt lekmoment för äldre keeprar. Variera den genom att antingen starta med skott från sidan eller med passning in på forward i mitten.
Matchspel är ett ovärderligt inslag, och bör alltid i någon form vara en del av träningen om möjligt. Det är viktigt träna på samarbetet med egna spelare, även när det handlar om att rädda avslut.