top of page

Träning 6: Attackera bollen

Reflektion för ledare

Att attackera bollen innebär att kasta sig mot bollen vid andra lägen än vid avslut. Målvakten möter bollen även då den inte är på väg mot målen och bryter bollbanan med sina händer. Tekniken är precis som att kasta sig vid skott, fast detta sker ofta mer framåt än åt sidan. Landning sker i vanlig ordning på kroppens sida.


OBS: Självförtroende och olika stigman blir i ungdomen mycket närvarande. Många unga spelare har av vuxna fått känsloladdade etiketter med floskler såsom "pondus" och "modig". Dessa upplevs statiska och svåra att förändra, vilket gör den som inte känner sig som "modig" mindre benägen att försöka. Den som livnär sig på sin "pondus" kommer vid starkare motgång ha svårt att hitta tillbaka. Som tränare, fokusera under träningen på vad spelarna kan göra (använd gärna instruktionspunkterna).

Nivå- och åldersanpassning

5v5 / 7v7: Håll gärna träningsfokus vid att som målvakt kunna använda händerna i alla lägen (särskilt då hemåtpassningar är tillåtna i tidiga spelformer). Se det som att träna på att kasta sig till bollen vid andra lägen än skott, och att med händerna ta bollen från motståndare.


9v9 / 11v11: Ökad kroppsvikt och muskelmassa ökar också skaderisken. Vid duell med utespelare bör målvakten hålla ihop händer och fingrar som en tät vägg (jämför med att spreta fingrarna när en vanligtvis fångar bollen). Att förebygga och undvika svåra fingerskador är avgörande för en målvakts möjliga karriär, och olyckor kan ha stor påverkan på livskvaliteten i stort.


Senior: Även bollar i luften kan attackeras.


Spelarmotivering: Varför träna på att attackera bollen

  • Kunna förhindra fler avslut

  • Minska skaderisk vid duell med utespelare

  • Öka självförtroende och maktkänsla i sitt straffområde

Hur tränar spelarna på att attackera bollen

  • Spring och kasta dig i riktning rakt mot bollen

  • Sträck fram händerna och ta bollen så tidigt som möjligt

  • Landa på sidan

Träningsplanering (55 min):


5 min "Målvaktsjakt" - (ny övning, se nedan)

5 min "Attackduell" (se Tema 2: förhindra avslut)

15 min "Djupledspassning" (se Tema 2: förhindra avslut)

15 min "Målvaktsmatch"

Starta genom att spela in bollar längs marken emellan forwards och målvakt


15 min "Matchspel"

Stort fokus på att alla får använda händerna i försvarsspel. Då uppstår många lägen att attackera bollen.


Ny övning: "Målvaktsjakt"

Alla utom en (jägaren) driver varsin boll inom en mindre yta. Jägaren jagar övrigas bollar med sina händer. När en jägare greppar en boll eller bollen åker ur ytan blir dess förre ägare också jägare (alltså fler och fler jägare). Den som blir sist kvar börjar som jägare nästa omgång.Lycka till!

67 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page