top of page

Träning 9: Speluppbyggnad - korta uppspel

Reflektion för ledare

Speluppbyggnad med korta passningar är användbart för skapa bollinnehav och trötta ut motståndarna för att ta sig framåt vid rätt läge. Nackdelen med denna metod är att det går sakta framåt, och den interna fördelningen av bollinnehavet ligger främst hos spelare längre bak i banan (backar har många fler beröringar än forwards etc). Målvakter får många bollberöringar med denna metod, men får sällan slå avgörande passningar.


Nivå- och åldersanpassning


5v5 / 7v7: I dessa åldrar är det mest kortpassningsspel som försigår. Spelträning i litet och medelstort format är väldigt bra, gärna 3v3-6v6 (ink målvakter).


9v9 / 11v11: Spelträningen är fortsatt den främsta. Färdighetsträning i målvaktens passningsspel är också användbart, framför allt i målvaktsspecifika rörelsemönster och prioriteringar.


Senior: Träningen bör utgå från målvaktens roll i lagets arbetssätt under speluppbyggnad. Hur nära backlinjen ska målvakt ligga? Vilken är målvaktens främsta funktion i speluppbyggnaden?


Spelarmotivering: Varför träna på korta uppspel?


Korta uppspel är i dagens fotboll den allra vanligaste målvaktssaktionen. Att göra den lite bättre har en stor inverkan på lagets helhetsprestation. En skickligare målvakt är också mer sannolik att få bollen oftare.


Hur tränar spelarna på korta uppspel? (instruktionspunkter)

  • Spelbarhet - Rör dig hela tiden dit du spelbar (dvs passningsbar).

  • Kroppen framåt - Vrid upp kroppen mot planen. Då kan du spela i alla riktningar, och har lättare att se hela planen.

  • Informera - Förmedla till medspelarna var med- och motspelare finns. Var också tydlig med var och hur du vill få passning till dig (ex vilken fot, om du vill ta ett eller flera tillslag). Kommunicera både med röst och med kroppen.

  • Styr - Förmedla till egna lagets icke-bollhållare vad du tycker om deras positioner. Bekräfta även bra positioner.

Träningsplanering (55 min):


10 min "Målvaktsuppvärmning"

Bollar spelas fötter till fötter längs marken. Använd 1 boll per 3-4 spelare, avrundat nedåt.

15 min "Målvaktskvadrat" - Ny övning, se nedan.

30 min "Matchspel"

Max 6v6 ink målvakt för många upprepningar. Boll startas på sidan och spelas till målvakts fötter. Tips: istället för att spela till laget som inte hade ut bollen, spela bollen till den målvakt som snabbas och bäst gör sig spelbar. Informera spelarna om detta, men fördelarna bollarna hyfsat jämnt och gynna ansträngningen at göra sig spelbar.


Ny övning: Målvaktskvadrat


Posessionsspel där anfallande målvakter spelar anfallsspel mot försvarare (kan vara andra målvakter eller utespelare). Om försvararna vinner bollen får de göra mål var som helst, och målvakterna vill vinna tillbaka bollen och skydda målen. Övningen kan bemannas med fler utespelare som kan spelare både anfall och försvar, och finns det färre än fyra tar ni bort de mål som inte har en målvakt framför sig.


Målvakter får använda händerna i försvarsspel.Lycka till!

1 102 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page